7.12.17

Finland 100 år 6.12.2017

Tisdagen 5.12 firade vi Finland 100 år som självständig nation. Så gott som hela dagen ägnades till att på olika sätt uppmärksamma vår självständighet.

Vi började dagen med en Självständighetsdagsfest för Normens skola, Skogsparkens skola och Metsäkulman koulu i Stjärnhallen, där alla elever och alla vuxna tog del av ett program bestående av sång- och musikframträdanden samt en dramatisering av en del från Zacharias Topelius´ Boken om vårt land. Avsnittet om våra landskap (maakunnat) presenterades av Metsäkulman koulu, med inslag av sång och kantelespel av elever från Skogsparkens skola.

Rektorerna Riikka och Nicke höll även ett fint tal på finska och svenska, med vår självständighet som tema.

Efter festen tog vi oss tillbaka till skolområdet och matsalen i Carleborgsskolan, där en vackert dekorerad matsal väntade med festlunch. Elever från Carleborgsskolans åk 8 hade i ett gemensamt projekt mellan tillvalsgrupperna i bildkonst och textilslöjd gjort fina, blå-vita konstverk, som hängde ovanför borden, vilka i sin tur hade vackra dekorationer gjorda av åk 3 samt vackra levande ljus. Åk 5 hade hjälpt till med att ställa i ordning för festlunchen.



Metsäkulmas dramatisering av Maakunnat (Landskapen) ur Z. Topelius´ Boken om vårt land.


Elever från Skogsparken sjunger och spelar på kantele.


Riikka och Nicke håller festtal.


Innan vi avlutade festen sjöng alla unisont Vårt land / Maamme på både svenska och finska.
Festen avslutades lika högtidligt som den började: 
Finlands blå-vita fana bärs ut till tonerna av Björneborgarnas marsch.


Och så här fint såg det ut i matsalen i CBS.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar